Kentekenplaat

Kentekenplaat

De kentekenplaat, dat doorgaans gewoon nummerbord of nummerplaat wordt genoemd, kennen de meeste mensen van dat oranje kenteken dat voor en achter op de auto zit gemonteerd. Vaak is dit kenteken oranje, maar bij sommige voertuigen zoals een aanhanger kunnen dit ook andere kleuren zijn.

Dit nummerbord wordt vaak gezien als het kenteken van een gemotoriseerd voertuig, maar dat is op zich niet helemaal waar. Alleen de combinatie van nummer en letters wordt gezien als kenteken, en zo staat dit kenteken ook op bijvoorbeeld het kentekenbewijs van het voertuig, of zoals het tegenwoordig kop de kentekencard staat vermeld.

Overigens kun je met behulp van deze unieke combinatie van letters en cijfers ook allerlei informatie opvragen over het bepaalde voertuig.

Kenteken op kentekenplaat

Natuurlijk kan het kenteken er anders uitzien op verschillende voertuigen, en kan de vorm van de combinatie ook per bouwjaar anders zijn. Zo wordt bijvoorbeeld voor auto’s toch wel met enige regelmaat de combinatie van cijfers en letters veranderd, simpelweg omdat de vorm van cijfers en letters soms gewoon op gaat. Er zijn dan zoveel auto’s en motoren verkocht dat de reeks helemaal vol zit. Ruim voor de tijd komt dan het RDW met een nieuwe reeks.

Overigens is de Nederlandse reeks kentekens toch wel uniek te noemen. In Nederland is het kenteken namelijk aan het voertuig verbonden. In het buitenland is het kenteken vaak aan de voertuighouder verbonden.

Als iemand in Duitsland een nieuwe auto koopt, worden de nummerborden van de oude auto gehaald en op de nieuwe auto gemonteerd.

In Nederland hoort het nummerbord bij een auto. Krijg je dus een nieuwe auto, krijg je ook een nieuw of ander nummerbord.

Deze combinatie van voertuig en kenteken heeft ook voordelen. Want in Nederland kun je met behulp van de kenteken check gegevens van het voertuig opvragen dat bij het kenteken hoort. In het buitenland gaat dat niet zo gemakkelijk.