APK Keuring

APK Keuring

De APK Keuring, zeker als die binnen enkele dagen weer vernieuwd moeten worden, is altijd spannend. Zal ook deze keer de auto weer door de keuring rollen? Of moet er eerst het nodige aan het voertuig gerepareerd worden voordat je het verlossende antwoord krijgt dat het goedgekeurd is?

Als je een auto, of natuurlijk een ander gemotoriseerd voertuig, wilt kopen is het natuurlijk helemaal spannend. Want wanneer moet de keuring plaatsvinden.

Bij de kenteken check, die je ook hier gratis kunt doen, krijg je ook gegevens over de APK. Tussen de gratis gegevens staat namelijk ook precies wanneer er weer gekeurd moet gaan worden.

En dat is toch iets wat je wilt weten voordat je een auto gaat kopen, naast natuurlijk of deze volgende keuring helemaal vlekkeloos zal gaan verlopen, of dat er misschien veel mis is met het voertuig.

Verlopen APK keuring

De datum dat er gekeurd moet gaan worden is belangrijk. Is de APK verlopen dan mag je met het voertuig niet meer op de openbare weg komen, tenzij dat is om naar een erkend keuringsstation te rijden.

Dat is ook van toepassing als het voertuig wordt afgekeurd. Dan mag je alleen voor reparatie naar de garage rijden, en weer naar het keuringsstation.

Overigens worden er bij de keuring, goedgekeurd of afgekeurd, ook een aantal zaken geregistreerd. Eén gegeven is heel belangrijk, want de stand van de kilometerteller wordt geregistreerd. Dat wordt gedaan om fraude te voorkomen bij een eventuele verkoop van het voertuig.

Is de kilometerstand bij verkoop anders, wat je natuurlijk pas zal opvallen als je deze betaalde check laat doen, dan is er naar alle waarschijnlijkheid gemanipuleerd aan de teller, wat overigens strafbaar is.

Vraag dus naast de gratis kenteken check, ook het schadeverleden op, maar ook de check voor de stand van de kilometerteller. Deze laatste twee checks zijn weliswaar niet gratis, maar kunnen een hoop ellende voorkomen.